De tarieven van president Trump zetten de volatiliteit van de markt opnieuw in de schijnwerpers.
Toen de VS op 2 april importheffingen aankondigde voor vrijwel al zijn handelspartners daalde de S&P 500 Index kortstondig richting het niveau van een bearmarkt. Dit wijst op vergaande economisch pessimisme op het moment dat aandelen 20% of meer dalen ten opzichte van hun piek en is een uitzonderlijk signaal. Toen op 9 april een pauze van 90 dagen in de zogenaamde wederzijdse tarieven werd afgekondigd, schoot de S&P 9,5% omhoog om een dag later weer 3,5% te dalen.
Ook de Amerikaanse Treasury-markt werd geraakt door de tarieven, wat mogelijk verklaart waarom Trump een aantal invoerheffingen opschortte. Het rendement op de 10-jaars Treasury, een belangrijke pijler van het financiële stelsel wereldwijd, steeg van 4,01% een paar dagen eerder naar 4,34%, een teken van marktturbulentie.
In dit onzekere klimaat kunnen beleggers twijfels hebben over hun beleggingsaanpak. Het is logisch om kalmer water op te zoeken als de markt turbulent is. Maar het is even belangrijk om een stapje terug te doen, het in een context te plaatsen en naar de toekomst te kijken.
De geschiedenis laat zien dat aandelenmarkten zich altijd herstellen van eerdere dalingen, hoewel er geen garantie is dat een neergang leidt tot een opleving. Deze vijf inzichten kunnen beleggers helpen om weer vertrouwen te krijgen en hun focus op de lange termijn te behouden.
1. Zoom uit bij twijfel
Als we terugkijken naar 2018, zien we dat de tarieven van de eerste Trump-regering voor China een handelsoorlog ontketenden die tot paniek op de markten leidde en die net zoals nu het nieuws domineerden. Bovendien hebben twee shutdowns van de Amerikaanse overheid, moeilijke Brexit-onderhandelingen en omstreden tussentijdse verkiezingen het pessimisme in de markt verder aangewakkerd.
Hoe reageerden de aandelen? De vrees voor een handelsoorlog tussen de twee grootste economieën leidde tot een wereldwijde vertraging, waardoor de S&P 500 Index in 2018 met 4,4% daalde en van 20 september tot 24 december van dat jaar maar liefst 19,4% lager stond. Maar de index herstelde zich sterk in 2019, met een stijging van 31,1%, toen er handelsovereenkomsten werden gesloten en de consumentenbestedingen weer aantrokken.
Zal de woelige markt in 2025 plaatsmaken voor rustiger vaarwater in 2026? Dat valt niet te voorspellen, maar de tussentijdse verkiezingen van volgend jaar zouden de focus van de Trump-regering kunnen verleggen naar handelsovereenkomsten en meer algemene zaken waardoor er in plaats van onzekerheid meer optimisme komt over de economie.