Al decennialang vinden er ingrijpende veranderingen plaats in de wereldwijde voedselsector. Overheden, beleidsmakers, bedrijven en consumenten kijken nu anders naar de manier waarop voedsel wordt geproduceerd en geconsumeerd in een wereld waarin de hulpbronnen steeds beperkter worden. Er is nu al sprake van innovatie en disruptie en in de komende jaren zal dit alleen nog maar sneller gaan.
21 maart 2024
Belangrijkste conclusies
- Feeding a growing global population will require new production methods to align with an intensifying focus on sustainability among regulators and consumers.
- For long-term investors, structural changes across the value chain will present both opportunities and risks as innovations disrupt varied food-related industries.
- Seed innovation, lower-impact fertilisers, precision agriculture, regenerative farming, alternative proteins and waste management and reduction are among the innovations we are keeping a close eye on.
Inleiding: Aandacht voor voedselschaarste
Conflicten, economische schokken, extreme klimaatomstandigheden en de stijgende prijs van meststoffen zijn de belangrijkste oorzaken van voedselonzekerheid.
In de toekomst kan het wereldwijde voedselsysteem door de bevolkingsgroei nog verder onder druk worden gezet. Naar verwachting zal de wereldbevolking in 2050 bijna 10 miljard mensen tellen, waardoor er een voedseltekort ontstaat van 56% van de hoeveelheid calorieën die wordt geproduceerd versus de hoeveelheid die nodig is.1
Bovendien werkt volgens de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) vanaf 2022 meer dan een kwart van alle arbeidskrachten wereldwijd in de agrifoodsector. Dit percentage is zelfs nog hoger in lage-inkomenslanden. De gevolgen van klimaatverandering, veranderingen in productiemethoden en voedselzekerheid zullen dan ook naar alle waarschijnlijkheid een buitenproportioneel effect op mensen in ontwikkelingslanden.
Onze voedselsystemen zorgen ook voor een derde van de uitstoot van broeikasgassen, 80% van het verlies aan biodiversiteit en het verbruik van 70% van het beschikbare drinkwater, volgens schattingen van de Verenigde Naties voor 2023. Intensieve landbouw, ontbossing, meer gebruik van kunstmest en andere methoden uit het verleden om de voedselproductie te maximaliseren zijn niet houdbaar. Door jarenlange intensieve landbouwpraktijken en het gebruik van kunstmest zijn de bodem en het land aangetast, wat gevolgen heeft voor de opbrengst van landbouwgewassen. Uit een door IOP Science gepubliceerd wetenschappelijk onderzoek blijkt dat in een vijfde van de grote landbouwgebieden de verschillen in oogstopbrengst tussen 1981 en 2010 aanzienlijk zijn toegenomen als gevolg van klimaatverandering.2 Uit voorspellingen van de NASA blijkt dat de gemiddelde wereldwijde opbrengst van maïs, een belangrijk graangewas en een hoofdbestanddeel van veel voedingsmiddelen, in 2088 tot 24% lager zou kunnen zijn als de huidige klimaattrends aanhouden. Veel landen en overheden maken zich steeds meer zorgen over het milieu, de effecten van klimaatverandering op akkerbouw en de uitputting van landbouwgrond en zijn daarom op zoek naar nieuwe methoden om voedsel te produceren.
Het komt erop neer dat de landbouwsector meer moet produceren en dat terwijl er steeds meer beperkingen gelden voor het gebruik van land, bestrijdingsmiddelen, water en andere hulpbronnen. Nieuwe landbouwtechnologieën die de oogst beschermen en de opbrengst verhogen kunnen de kloof tussen het aanbod van en de vraag naar voedsel helpen verkleinen. Minder voedselverspilling en minder consumptie van vlees uit de reguliere veeteelt zijn ook van cruciaal belang.

Rob Beale is ESG senior manager bij Capital Group. Hij heeft 22 jaar beleggingservaring en hij werkt inmiddels 21 jaar voor Capital Group. Eerder werkte hij bij Capital als global investment control manager. Voordat hij bij Capital kwam werkte Rob als proxy voting associate bij J.P. Morgan. Hij heeft een bachelor in Oceanography met Marine Biology als bijvak van de University of Southampton. Daarnaast is hij gecertificeerd als Chartered Financial Analyst® en als Investment Manager. De standplaats van Rob is Londen.

Seema Suchak is sector research director ESG bij Capital Group. Zij heeft 18 jaar ervaring in de beleggingsbranche en werkt sinds 2021 bij Capital Group. Voordat Seema bij Capital kwam, werkte ze als head of sustainability research bij Schroders Investment Management. Daarvoor was ze senior sustainable investment analyst bij F&C Asset Management, tegenwoordig BMO Global Asset Management. Ze heeft een master in International Business van Birkbeck, University of London, en een bachelor in International Relations met Frans als bijvak van de University of Birmingham. De standplaats van Seema is Londen.

Cheryl Wilson is Senior Manager ESG bij Capital Group. Ze heeft 11 jaar ervaring in de beleggingsbranche en werkt sinds 2021 bij Capital Group. Ze heeft een master in Climate & Environmental Science van Queen's University, een master in Public Policy van Columbia University en een bachelor in Biology van Queen's University.