Angst voor verlies is eigen aan de mens.
Psycholoog en Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman beschrijft dit in zijn theorie over loss aversion (verliesaversie). Deze theorie stelt dat de pijn van verlies van geld veel sterker is dan de voldoening van rendement. Daarom zijn beleggers van nature geneigd om de markt te ontvluchten wanneer deze keldert, net zoals gretigheid ons ertoe aanzet om weer in te stappen wanneer aandelen omhoog schieten. Beide kunnen negatieve gevolgen hebben.
We weten niet wat er verder dit jaar gaat gebeuren. Maar met verstandig beleggen kunnen we de kracht van emotie weerstaan en ons richten op relevant onderzoek, harde gegevens en beproefde strategieën. Dit zijn zeven uitgangspunten waarmee we de verleiding kunnen weerstaan om emotionele beslissingen te nemen in tijden van marktturbulentie.
1. Marktdalingen horen bij beleggen
Op lange termijn gaan aandelen meestal gestaag omhoog, maar de geschiedenis leert ons dat dalingen op de aandelenmarkt inherent zijn aan beleggen. Gelukkig duren correcties (dat wil zeggen een daling van 10% of meer), bearmarkten (een langdurige daling van 20% of meer) en andere moeilijke periodes niet eeuwig.