De gemiddelde groei in Latijns-Amerika (LatAm) zal in 2025 naar verwachting relatief traag zijn vanwege begrotingstekorten en mogelijke verstoringen van de wereldhandel onder Trump 2.0. Waar Mexico en Brazilië een moeilijker jaar tegemoet gaan, is Argentinië een positieve uitschieter, met naar verwachting een sterke groei na twee jaar van krimp, dankzij hervormingen in de regelgeving en consolidatie van de begroting.
Hoewel de inflatie in de hele regio is afgenomen, zal een verdere daling voornamelijk afhangen van het tegengaan van de aanhoudende prijsstijgingen in de dienstensector. Naar verwachting zullen de centrale banken in Latijns-Amerika in 2025 hun rente iets verlagen, met uitzondering van Brazilië.
De nieuwe Trump-regering heeft al voor volatiliteit gezorgd op de Latijns-Amerikaanse markten en dit zal waarschijnlijk verder doorwerken in de financiële kanalen, maar ook op het gebied van handel en migratie. Een sterke verhoging van de Amerikaanse tarieven treft de meeste Latijns-Amerikaanse landen en schaadt ook de internationale toeleveringsketens. Hierdoor is het niet alleen van belang om te kijken naar de VS, maar ook naar handelsstromen wereldwijd.
Voor de grotere economieën in de regio, met uitzondering van Mexico, is het zo dat de VS meer exporteert dan importeert. Vandaar dat tarieven waarschijnlijk meer als onderhandelingstactiek zullen worden gebruikt dan als middel om het tekort op de handelsbalans van de VS terug te dringen. Een wijziging in het immigratiebeleid van de VS zou kunnen leiden tot minder geldstromen vanuit Latijns-Amerika. Er is echter ook het positieve vooruitzicht dat Amerikaanse bedrijven productiefaciliteiten dichter bij huis gaan vestigen.
Al met al laten de internationale factoren een gemengd beeld zien, maar we zien een neerwaartse trend in risico's. Grotere risico's op het gebied van handel, financiën en migratie, fluctuerende grondstofprijzen en aanhoudende geopolitieke spanningen (hoewel Latijns-Amerika geografisch gezien ver weg ligt) zijn stuk voor stuk een bedreiging voor de regio. Tegelijkertijd is het ook zo dat de normalisering van het monetaire beleid in de ontwikkelde landen, de economische stimuleringsmaatregelen in China en een mogelijk positieve impuls voor de Amerikaanse economie door belastingverlichting en deregulering waarschijnlijk zullen zorgen voor een gunstiger klimaat.