Capital IdeasTM

Beleggingsinzichten van Capital Group

Categories
Aandelen wereldwijd
Vooruitzichten aandelenmarkt: Verruiming van mogelijkheden
Martin Romo
Equity Portfolio Manager
Andrew Cormack
Portfolio Manager Based in London
Caroline Randall
Equity Portfolio Manager

De economische vooruitzichten wereldwijd zijn misschien weinig rooskleurig,  maar bepaalde sectoren van de aandelenmarkten lijken nu na jarenlange misère juist de wind mee te hebben.


Dit geldt zeker voor aandelen in Europa en Japan, die de afgelopen maanden zijn gestegen door een sterke daling van de Amerikaanse dollar. Deze trend past binnen de verruiming van de beleggingsmogelijkheden van het afgelopen jaar. Dit in tegenstelling tot het vorige decennium, toen de markt werd gedomineerd door large-cap Amerikaanse tech-aandelen.


“Waar we eerder te maken hadden met een binaire markt, een 'of/of-markt', hebben we nu een markt die meer in balans is,” aldus portfolio manager Martin Romo. “Er zijn nu veel meer interessante mogelijkheden: Amerikaanse en niet-Amerikaanse bedrijven, groeiaandelen en waardeaandelen, de technologiesector en gezondheidszorg, industriële producten en energie.”


Lagere dollar kan impuls geven aan niet-Amerikaanse aandelen


We hebben hier te maken met een dynamiek die in ieder geval deels kan worden toegeschreven aan een zwakkere dollar. Na een bull run van 11 jaar ziet het ernaar uit dat de dollar niet langer dominant is en dat de Amerikaanse munt het onderspit moet delven ten opzichte van onder meer de euro en de yen. Een aanhoudende neerwaartse trend is goed nieuws zijn voor beleggers in niet-Amerikaanse aandelen en obligaties, omdat in de afgelopen jaren rendementen werden uitgehold door wisselkoerseffecten.


Niet-Amerikaanse aandelen stijgen als de dollar zwak staat

Bronnen: Capital Group, J.P. Morgan, MSCI, Refinitiv Datastream, Standard & Poor’s. Het rendement en de verandering in de USD-index worden gemeten op basis van het cumulatieve totale rendement in USD. De U.S. Dollar Index is een weergave van de USD Real Broad Effective Exchange Rate Index van J.P. Morgan, die sinds 2010 opnieuw op 100 is gezet. Per 31 mei 2023. Resultaten uit het verleden zijn niet indicatief voor de toekomst.

Markten buiten de VS laten al tekenen van een valutaboost zien. Terwijl de dollar wegzakte, leverden Europese aandelen in het vierde kwartaal van 2022 en het eerste kwartaal van 2023 juist de sterkste rendementen op binnen de ontwikkelde markten. De rally van Japanse aandelen was eveneens indrukwekkend: de Tokyo Stock Price Index, beter bekend als TOPIX, noteerde medio mei het hoogste niveau sinds 33 jaar.


Na een piek in oktober vorig jaar is de dollar in de J.P. Morgan USD Real Effective Exchange Rate Index met zo'n 6% gedaald. Dat mag misschien niet veel lijken, maar valutatrends ontwikkelen zich vaak in langere tijd, aldus fixed income portfolio manager Andrew Cormack. “De dollarcyclus beslaat vaak vele jaren. En ik denk dat de sterke dollarcyclus van de laatste tien jaar iets te lang heeft geduurd.”


Cormack denkt dat de dollar, vanwege zijn status als veilige valuta, tussentijds nog wel sterk kan terugkomen, maar waarschijnlijk niet meer voor zo'n lange aaneengesloten periode. Redenen hiervoor zijn onder meer een zwakke Amerikaanse economie en woningmarkt en omdat de Federal Reserve eind 2023 waarschijnlijk zal stoppen met renteverhogingen.


Amerikaanse aandelen hebben het dit jaar tot nu toe ook goed gedaan, met name dankzij een opleving in Big Tech-aandelen. Technologie was dit jaar tot nu toe de best presterende sector in de S&P 500 Index, mede dankzij de grote belangstelling van beleggers voor de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI)-systemen, zoals ChatGPT. Eerder dit jaar werd ChatGPT, dat in handen is van Microsoft en Open AI, de snelst groeiende consumenten-app aller tijden.


Maar het spel wordt nu niet alleen bepaald door tech-aandelen. Andere marktsegmenten staan ook in de schijnwerpers, en het lijkt erop dat beleggen in groei een meer inclusieve toekomst heeft.


Dividendaandelen zitten weer in de lift


In dit klimaat kunnen dividendaandelen een grotere rol gaan spelen, vooral als de economische groei wereldwijd verder vertraagt en de markt weer volatiel wordt. Ook op dit vlak waren de internationale markten in het voordeel, omdat er buiten de Verenigde Staten meer bedrijven zijn die dividend uitkeren en vanwege het belang dat zij hechten aan het teruggeven van contanten aan aandeelhouders.


Zo verhoogde de Franse farmaceut Sanofi al 28 jaar op rij zijn dividenduitkering. Unilever, de in het Verenigd Koninkrijk gevestigde gigant van consumentengoederen, doet dit al 22 jaar op rij. Tot 31 mei 2023 lagen de dividendrendementen van ruim 600 bedrijven die buiten de VS zijn gevestigd tussen de 3% en 6%. In de Verenigde Staten zijn dit er 130.


In alle markten is het aandeel van het dividend ten opzichte van het totaalrendement sinds begin 2022 gestegen, net als het totaal aan uitkeringen aan beleggers. Wereldwijd hebben bedrijven meer dan $2 biljoen aan dividend uitgekeerd in de 12 maanden voorafgaand aan 30 april 2023, een stijging van 8,9% ten opzichte van de 12 maanden ervoor.


“Ik verwacht dat dividenden dit jaar en ook daarna belangrijker worden voor beleggers,” zegt portfolio manager Caroline Randall. “Maar in een tijd van relatieve instabiliteit en oplopende schulden is het van belang om goed te kijken naar de kwaliteit van bedrijven die dividend uitkeren.”


Dit is het tijdperk van het dividend

Bron: FactSet. De gegevens voor 2023 tot 2025 zijn gebaseerd op consensusramingen per 31 mei 2023. CAGR staat voor jaarlijks samengesteld groeipercentage.

Voor Randall betekent het vinden van betrouwbare spelers die dividend uitkeren, dat zij de balansen, credit ratings en rentelasten van bedrijven onder de loep neemt. Op basis hiervan heeft ze bedrijven geselecteerd in de farmaceutische industrie en medische apparatuur, nutsbedrijven, energieproducenten en een aantal industrials.


“Het is van groot belang om precies te weten wat het management zegt over dividenden en ook om te volgen wat ze doen. Als je afhankelijker wordt van dividenden, moet je erop kunnen vertrouwen dat bedrijven die ook uitkeren. Dat is waar wij als actieve managers toegevoegde waarde kunnen bieden.”


Positief teken: Een berg geld aan de zijlijn


Gelet op het bovenstaande is dit misschien het moment voor beleggers om na te denken over het afstappen van cash. In de afgelopen maanden hebben beleggers activa overgeheveld van beleggingen in aandelen en obligaties en het totaal van de kapitaalmarkten opgedreven naar een recordbedrag van $5,39 biljoen (stand 26 mei 2023).


De toevlucht tot cash en liquide alternatieve beleggingen zoals fondsen op kapitaalmarkten en kortlopende staatsobligaties is begrijpelijk na de daling van aandelen en obligaties vorig jaar als gevolg van de stijgende rente, inflatie en tragere economische groei. Veel beleggers hevelden deposito's van banken over naar kapitaalmarkten vanwege de aanhoudende volatiliteit en de relatief hoge rendementen op liquide alternatieve beleggingen.


Sterke rendementen na eerdere toevlucht van beleggers in cash

Bronnen: Capital Group, Bloomberg Index Services Ltd., Investment Company Institute (ICI), Standard & Poor’s. Per 26 mei 2023. Resultaten uit het verleden zijn niet indicatief voor de toekomst.

Maar de omstandigheden zijn in 2023 veranderd en voor beleggers voor de lange termijn kan het interessant zijn om hun aanpak te heroverwegen. Alternatieve liquide instrumenten bereikten een piek rond twee recente dieptepunten in de markt. Tijdens de wereldwijde financiële crisis piekten de activa van beleggingsfondsen bijvoorbeeld twee maanden voordat de S&P 500 Index op 9 maart 2009 het laagste punt bereikte. De aandelenmarkt noteerde een rendement van 40% in de drie maanden daarna en een rendement van 55% in de zes maanden daarna.


Ook tijdens de pandemie was de piek van de fondsen op de kapitaalmarkt een paar weken nadat de S&P 500 het dieptepunt bereikte in maart 2020.


Na de pijnlijke verliezen van 2022 is het voor beleggers die minder risico willen lopen, wellicht een goed idee om geld over te hevelen naar dividendaandelen, die kunnen zorgen voor inkomsten en vermogensgroei, en naar obligaties op de korte en middellange termijn, die hogere rendementen bieden dan in 2022. 


Als we naar het beleggingslandschap kijken, vallen kortlopende obligaties, aandelen die dividend uitkeren en niet-Amerikaanse aandelen op door hun aantrekkelijke waarderingen en historisch lagere volatiliteit. Zij kunnen een aantrekkelijk alternatief bieden voor liquide middelen voor behoedzame beleggers die op zoek zijn naar een nieuw instappunt.Martin Romo is equity portfolio manager en heeft 31 jaar ervaring in de beleggingsbranche (per 31/12/22). Hij is president van Capital Research Company en hij maakt ook deel uit van het Capital Group Management Committee. Hij heeft een BA van de University of California, Berkely, en een MBA van Stanford. 

Andrew Cormack is a fixed income portfolio manager at Capital Group. He has 18 years of investment industry experience and has been with Capital Group for three years. He holds a first-class honours degree in actuarial science from the London School of Economics and Political Science. He also holds the Investment Management Certificate. Andrew is based in London.

Caroline Randall is equity portfolio manager en heeft al 21 jaar ervaring in de beleggingsbranche. Als analist houdt ze zich ook bezig met Europese nutsbedrijven. Ze heeft een MA en BA in Economie van Cambridge.


Resultaten uit het verleden vormen geen garantie voor toekomstige resultaten. De waarde van de beleggingen en de inkomsten daaruit kunnen zowel stijgen als dalen en u kunt uw belegde vermogen geheel of gedeeltelijk verliezen. Deze informatie is niet bedoeld als beleggings-, fiscaal of ander advies, noch als een aansporing tot het kopen of verkopen van effecten.

Verklaringen die worden toegeschreven aan een persoon verwoorden de mening van die persoon op het moment van publicatie en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs de mening van Capital Group of haar dochterondernemingen. Alle informatie is per de aangegeven datum, tenzij anders vermeld. Sommige informatie kan van derden afkomstig zijn en als zodanig kan de betrouwbaarheid van die informatie niet worden gegarandeerd.