HANDEL

De tarieven van Trump zorgen voor onrust op de markten. Wat staat ons verder te wachten?

Als beleggers nog een reden zochten om hun Amerikaanse aandelen van de hand te doen, dan hebben ze die nu zeker gevonden in de ingrijpende tarieven van president Trump. Na weken van volatiliteit die werd aangewakkerd door steeds weer nieuwe berichten over tarieven, kondigde Trump op 2 april voor vrijwel alle handelspartners van de VS hogere tarieven aan dan verwacht en zorgde daarmee voor flink wat onrust op de financiële markten wereldwijd.

 

Na twee jaren op rij van meer dan 20% rendement zijn Amerikaanse aandelen dit jaar al meer dan 13% gedaald. De scherpe daling eind vorige week liet nog eens duidelijk zien dat de angst voor een handelsoorlog, hogere inflatie en een recessie er goed in zit. In reactie hierop hebben verschillende bedrijven op Wall Street hun groeiverwachtingen voor 2025 voor de Amerikaanse economie naar beneden bijgesteld.

 

“Waar het op neerkomt is dat de aangekondigde tarieven de Amerikaanse economie aanzienlijk kunnen verzwakken, of zelfs een recessie kunnen veroorzaken”, zegt Darrell Spence, econoom bij Capital Group. “Natuurlijk zullen niet alle tarieven worden doorberekend aan de consument en misschien worden sommige tarieven ook wel weer ingetrokken. Maar gezien de grootsheid waarmee dit beleid werd aangekondigd ziet het er niet naar uit dat een significant deel snel zal worden teruggedraaid.”

Amerikaanse aandelen sterk gedaald door koerswijziging handelsbeleid

Bronnen: Capital Group, Bloomberg Index Services Ltd., MSCI, Reuters, Standard & Poor's. De rendementen tonen het totaalrendement in USD. Per 4 april 2025.

De meeste aandelenmarkten, zowel in de VS als wereldwijd, zakten fors in na de aankondiging van de tarieven op 2 april. Maar al sinds begin dit jaar doen de internationale markten het veel beter dan de VS door een sterke verschuiving naar waardegeoriënteerde aandelen van onder meer solide dividendbetalers. Obligaties deden het ook beter: ze speelden hun traditionele rol en boden effectief tegenwicht als aandelen onder druk kwamen te staan.

 

De Amerikaanse economie laat nog geen tekenen zien van een neergang, maar het consumentenvertrouwen is de laatste tijd wel gedaald. De groei van het Amerikaanse bruto binnenlands product (bbp) is in het vierde kwartaal gestegen naar 2,4%, wat meer is dan eerder werd verwacht. Het werkloosheidspercentage was met 4,2% in maart nog steeds laag. En de inflatie is stabiel gebleven en ligt al een paar maanden tussen de 2,5% en 3%. De markt maakt zich echter vooral zorgen over de gevolgen van de tarieven voor de consumentenbestedingen, de bedrijfswinsten en de groei van het bbp.

 

Inzicht in aandelen: Bescherming tegen dalingen is belangrijk

 

De plotse terugval van de markt wijst ons er nog eens op dat het altijd verstandig is om een evenwichtige portefeuille aan te houden, ook als bescherming tegen dalingen. De Amerikaanse groeiaandelen hebben het de afgelopen tien jaar weliswaar goed gedaan, maar het marktsentiment kan snel omslaan, zegt portfoliomanager Chris Buchbinder.  

 

“Ik ben al vanaf begin dit jaar wat terughoudender,” legt Buchbinder uit. “Er was veel enthousiasme over kunstmatige intelligentie en over het positieve effect dat het beleid van Trump zou kunnen hebben op de Amerikaanse economie en op bepaalde sectoren. Ik heb tot op zekere hoogte me precies tegenovergesteld gepositioneerd en daar voel ik me goed bij.”

 

Buchbinder koos voor een meer defensief profiel en breidde zijn portefeuille uit met posities in onder meer de gezondheidszorg, een sector die het de afgelopen twee jaar niet zo goed heeft gedaan. Hij verwacht dat de Amerikaanse en wereldwijde aandelenmarkten dit jaar wisselvallig zullen blijven zolang het tarievenverhaal zich verder ontwikkelt en hij wil vooral geen slag slaan naar het verdere verloop van de handelsoorlog. Hij houdt liever vast aan zijn defensieve strategie en is tegelijkertijd op zoek naar mogelijkheden in bedrijven die economisch interessanter zijn geworden nu de verwachtingen zijn bijgesteld.

 

“Met de tarieven van Trump kan het nog alle kanten op gaan,” aldus Buchbinder. “Ze kunnen tot een zware recessie leiden, maar er kan ook een overeenkomst worden gesloten waarbij de handelsbarrières worden verlaagd en deze hele situatie met een sisser afloopt. Dat neemt niet weg dat ik denk dat de potentiële omvang van de negatieve ontwikkelingen nog niet volledig is ingeprijsd in de markt, dus is het verstandig om nog even terughoudend te zijn en de details af te wachten.”

Een defensieve positie heeft in 2025 tot dusver vruchten afgeworpen

Bron: Capital Group, MSCI, Standard & Poor's, RIMES. De rendementen tonen het totaalrendement in USD. Per 4 april 2025.

Inzicht in vastrentende beleggingen: Schuilen voor de storm

 

Obligaties hebben dit jaar precies gedaan wat ze moeten doen als de aandelenmarkt onder druk staat. De S&P 500 Index is gedaald, maar de Bloomberg US Aggregate Index - een breed samengestelde graadmeter van de investment-grade (BBB/Baa en hoger) Amerikaanse obligatiemarkt - is met 3,7% gestegen en biedt in een goed gebalanceerde portefeuille een buffer tegen volatiliteit van de aandelenmarkt.

 

De positieve winsten zijn voornamelijk te danken aan een grote beweging in de rente op Amerikaanse obligaties. Vorige week dook de 10-jaars Amerikaanse Treasury Note weer onder de 4%. Dit was voor het eerst sinds oktober 2024, vlak voor de verkiezingsoverwinning van Trump op 5 november. Als de Amerikaanse economie verzwakt, zal de rente de komende maanden waarschijnlijk dalen, wat in grote lijnen overeenkomt met de marktverwachtingen.

 

Sinds de aankondiging van Trump op 2 april zijn de verwachtingen voor renteverlagingen door de Amerikaanse Federal Reserve sterk veranderd. Sommige marktpartijen verwachten dat de rente tussen nu en het einde van het jaar bij elke Fed-vergadering zal worden verlaagd.

Beleggers verwachten dat de Fed de rente dit jaar verlaagt

Bronnen: Capital Group, Bloomberg Index Services Ltd., U.S. Federal Reserve. Streefrente Fed funds geeft bovenlimiet van de Federal Open Markets Committee's (FOMC) weer voor dagkredieten tussen Amerikaanse banken. Per 4 april 2025.

“De Amerikaanse tarieven en de dreiging van vergeldingsmaatregelen hebben de toch al grote onzekerheid alleen nog maar groter gemaakt”, zegt portfoliomanager Pramod Atluri. “Dit betekent dat er een groter risico is dat bedrijven gaan inkrimpen en dat de arbeidsmarkt verder verzwakt.”

 

“Tegelijkertijd kunnen hogere importprijzen een negatief effect hebben op het reële inkomen van de Amerikaanse consument, die tot nu toe veerkrachtig is gebleven”, aldus Atluri. “Hoewel alles nog volop in beweging is, zijn de risico's op een Amerikaanse recessie toegenomen en is een meer defensieve positionering op zijn plaats.”

 

Op de valutamarkten zou de Amerikaanse dollar, die dit jaar sterk is gedaald, verder kunnen dalen als de rest van de wereld op de tarieven reageert met fiscale stimuleringsmaatregelen. Dit is vooral het geval in Duitsland, waar politieke leiders hebben toegezegd om miljarden extra uit te geven aan defensie en infrastructuurprojecten, zelfs als dit betekent dat eerdere schuldlimieten moeten worden losgelaten.

 

“Trump's manier van onderhandelen dwingt landen om bijna onmiddellijk beslissingen te nemen over defensie, de begroting en het oplossen van conflicten”, zegt portfoliomanager Andrew Cormack. "Dit zal waarschijnlijk leiden tot aanzienlijk hogere Europese obligatierentes en een sterkere euro ten opzichte van de dollar.

 

Nog afgezien van de acute economische impact, kunnen de hogere tarieven van de VS ook een voorbode zijn van een mogelijk nog ingrijpendere koerswijziging die gevolgen kan hebben voor de wereldeconomie en de financiële markten. Zoals het er nu voor staat, lijkt het erop dat de tarieven niet zomaar een onderhandelingstactiek zijn, zoals eerder door sommigen werd gedacht.

 

“De VS lijkt afstand te willen nemen van het vrijhandelssysteem dat het zelf voorstaat en waarvan het de afgelopen 80 jaar heeft geprofiteerd”, zegt Robert Lind, econoom bij Capital Group. “Dit leidt in ieder geval tot een grotere volatiliteit en een hoger risico op verkeerde beleidskeuzes. In reactie hierop zullen de risicopremies op de financiële markten gaan stijgen.”

 

Gezien de toenemende onzekerheid is een defensieve positionering voorlopig misschien wel de beste verdediging. Beleggers hebben nu ruim tien jaar lang kunnen profiteren van uitzonderlijk hoge winsten in de VS. Dit is het moment om nog eens goed naar de assetallocatie te kijken en de balans op te maken voor een meer gediversifieerde portefeuille.

color-headshot-Darrell-Spence-DTS

Darrell R. Spence volgt als econoom de ontwikkelingen in de Verenigde Staten en heeft 31 jaar ervaring in de sector (per 31/12/2023). Hij heeft een bachelor in Economie van Occidental College. Hij is Chartered Financial Analyst® en is lid van de National Association for Business Economics.

chris-buchbinder-color-600x600

Chris Buchbinder is equity portfolio manager en heeft 28 jaar ervaring in de beleggingsbranche (per 31/12/2023). Hij heeft een bachelor in Economics & International Relations van Brown University.

Andrew A. Cormack

Andrew Cormack is a fixed income portfolio manager at Capital Group. He has 18 years of investment industry experience and has been with Capital Group for three years. He holds a first-class honours degree in actuarial science from the London School of Economics and Political Science. He also holds the Investment Management Certificate. Andrew is based in London.

Resultaten uit het verleden zijn niet indicatief voor de toekomst. Het is niet mogelijk om direct te beleggen in een index, die niet wordt beheerd. De waarde van de beleggingen en de inkomsten daaruit kunnen zowel stijgen als dalen en u kunt uw belegde vermogen geheel of gedeeltelijk verliezen. Deze informatie is niet bedoeld als beleggings-, fiscaal of ander advies, noch als een aansporing tot het kopen of verkopen van effecten.
 
Verklaringen die worden toegeschreven aan een persoon verwoorden de mening van die persoon op het moment van publicatie en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs de mening van Capital Group of haar dochterondernemingen. Alle informatie is per de aangegeven datum, tenzij anders vermeld. Sommige informatie kan van derden afkomstig zijn en als zodanig kan de betrouwbaarheid van die informatie kan niet worden gegarandeerd.
 
Capital Group heeft vermogensbeheer ondergebracht bij drie beleggingsteams. Deze teams nemen onafhankelijk van elkaar beslissingen over beleggingen en stemvolmachten. Onze fixed income specialisten doen voor de hele Capital-organisatie onderzoek naar vastrentende producten en beleggen daarin. Voor aandelen handelen ze echter uitsluitend namens een van de drie equity-beleggingsteams.