Capital IdeasTM

Beleggingsinzichten van Capital Group

Categories
Aandelen wereldwijd
Vooruitzichten aandelenmarkt: Drie thema's voor een groeiende markt
Chris Buchbinder
Equity Portfolio Manager
Martin Jacobs
Equity Investment Analyst
Gerald Du Manoir
Equity Portfolio Manager

Na de sterke rally in de eerste helft van het jaar lijkt het erop dat aandelen de tweede helft ingaan met een krachtige rugwind en nog gunstigere vooruitzichten. Hoewel er altijd risico's zijn op een terugval, rechtvaardigen gezonde consumentenbestedingen en robuuste bedrijfswinsten medio 2024 een optimistische kijk.


Ondanks de aanhoudende inflatie laat de Amerikaanse economie nog steeds haar spierballen zien. Arbeidsmarkten, consumentenbestedingen en bedrijfsfundamentals zijn nog altijd gezond. Wall Street-analisten verwachten dat de winst van bedrijven in de S&P 500 Index dit jaar met meer dan 10% zal groeien, en in 2025 verder zal toenemen.


Buiten de VS wordt voor Europa een aanzienlijk lagere winstgroei verwacht, maar deze is nog steeds positief. Voor de opkomende markten gaan economen uit van een sterke opleving van de winsten na een daling in 2023. Zelfs in China, waar een trage economie een lange schaduw heeft geworpen, zijn er de eerste tekenen van een keerpunt in sommige sectoren.


Versnelde winstgroei kan rendement op aandelen stimuleren

Staafdiagram waarin de jaarlijkse winstgroei voor 2023 en de geschatte winstgroei voor 2024 en 2025 worden vergeleken voor de Amerikaanse (Standard & Poor's 500 Index), Europese (MSCI Europe Index), Japanse (MSCI Japan Index) en opkomende markten (MSCI Emerging Markets Index) aandelen. De winstgroei en schattingen zijn als volgt: Voor de VS, 0,5% groei in 2023, 11,1% in 2024 en 14,0% in 2025; voor Europa, 0,7% in 2023, 5,0% in 2024 en 10,1% in 2025; voor Japan, 8,5% in 2023, 11,1% in 2024 en 8,4% in 2025; en voor opkomende markten, negatief 13,7% in 2023, 18,1% in 2024 en 14,5% in 2025. De staafdiagram toont de huidige en 10-jaars gemiddelde koers-winstverhoudingen per 31 mei 2024 voor iedere regio. Voor de VS was de huidige koers-winstverhouding 20,3 keer de winst en de gemiddelde koers-winstverhouding over 10 jaar 17,8 keer de winst; voor Europa was de huidige koers-winstverhouding 13,6 keer de winst en het gemiddelde over 10 jaar 14,3 keer de winst; voor Japan was de huidige koers-winstverhouding 15,3 keer de winst en het gemiddelde over 10 jaar 14,2 keer; en voor de opkomende markten was de huidige koers-winstverhouding 12,1 keer de winst en het gemiddelde over 10 jaar 12,2 keer de winst.

Bronnen: Capital Group, FactSet, MSCI, Standard & Poor's. De geschatte jaarlijkse winstgroei is het gemiddelde van de consensusschattingen voor de winst per aandeel voor de jaren eindigend in respectievelijk december 2024 en december 2025 voor de S&P 500 Index (VS), MSCI EAFE Index (ontwikkelde markten buiten VS) en MSCI Emerging Markets Index (opkomende markten). Schattingen per 31 mei 2024. De forward koers-winstverhouding (P/E) wordt berekend door de prijs van het aandeel van een bedrijf te delen door de geschatte jaarlijkse winst per aandeel van het bedrijf in de komende 12 maanden.

We verwachten een solide economische groei voor de rest van dit jaar en voor 2025. Waarschijnlijk leidt dit ertoe dat de winstgroei in alle sectoren toeneemt. Dit zal op zijn beurt leiden tot een breder wordende marktrally, aangezien winstgroei een primaire bron is voor rendement.


Bovendien lijken de waarderingen op de aandelenmarkten niet bijzonder hoog gespannen. De koers-winstverhoudingen voor de meeste markten lagen op 30 april 2024 dichtbij of iets boven hun 10-jaarsgemiddelden.


Toch zijn er wel degelijk risico's voor markten en beleggers. De inflatie daalt, maar blijft onaangenaam hoog. Het is nog niet duidelijk wanneer de Amerikaanse Federal Reserve de rente gaat verlagen. De spanningen tussen de VS en China zijn opgelopen en er woedt nog steeds oorlog in Oekraïne en het Midden-Oosten. Een marktdaling is onvermijdelijk, maar in de afgelopen tijd zijn de markten gestegen en zijn er meerdere nieuwe hoogtepunten bereikt. 


Daarom richten we ons op het identificeren van de drijvende krachten voor groei, zoals innovatie, productiviteit en het verleggen van toeleveringsketens. Er zullen periodes van neergang zijn, maar die veranderen niets aan de koers voor de lange termijn. We kijken met name naar drie thema's.


1)  De mogelijkheden van AI stapelen zich op in de technologie en daarbuiten


Kunstmatige intelligentie heeft een ongekend potentieel om sectoren en de manier waarop mensen hun werk doen te transformeren en biedt daarmee aantrekkelijke beleggingsmogelijkheden. Dit heeft geleid tot groot enthousiasme voor de aandelen van techgiganten die bezig zijn met AI.


Voor beleggers is het belangrijk om de kansrijke kandidaten te identificeren. Dit begint met het begrijpen van de AI "stack" - de vier technologielagen die ervoor zorgen dat AI kan werken. Bedrijven proberen in elke stack een goede positie te veroveren: halfgeleiders, infrastructuur, toepassingen en de AI-modellen zelf.


Alphabet, Meta en Microsoft hebben tientallen miljarden dollars geïnvesteerd om in meerdere lagen van de stack een dominante positie in te nemen. Dit betekent onder andere dat er fors wordt geïnvesteerd in het ontwikkelen van modellen, het uitbouwen van cloudinfrastructuur en het ontwikkelen van geavanceerde chips. Deze bedrijven steken geld in hun eigen processors, maar marktleiders zoals NVIDIA, Broadcom en Micron hebben nog steeds een dominant marktaandeel.


Techgiganten investeren zwaar in datacenters en andere grootschalige projecten

Het staafdiagram toont het percentage van het totaal aan kapitaaluitgaven voor de S&P 500 die van 2014 tot en met 2025 kunnen worden toegeschreven aan Alphabet, Amazon, Meta en Microsoft, met prognoses voor 2024 en 2025 op basis van consensusramingen van analisten. De percentages waren 4% voor 2014, 4% voor 2015, 5% voor 2016, 7% voor 2017, 10% voor 2018, 11% voor 2019, 16% voor 2020, 19% voor 2021, 19% voor 2022 en 16% voor 2023. Naar schatting zal dit 22% zijn voor 2024 en 23% voor 2025.

Bronnen: Capital Group, FactSet, Standard & Poor’s. Het aandeel van Big Tech in het totaal aan kapitaaluitgaven is het totaal aan kapitaaluitgaven van Alphabet, Amazon, Meta en Microsoft als percentage van het totaal aan kapitaaluitgaven van de S&P 500 Index. Gegevens per 30 mei 2024.

AI is spannend en zal waarschijnlijk een grote impact hebben op hoe we werken en leven, maar het gaat om een productcyclus waarvoor dezelfde economische wetten en beleggersemoties gelden als voor andere productcycli. We zagen soortgelijke patronen eind jaren negentig met het uitzetten en uiteenspatten van de tech- en telecomzeepbel. Ook al zitten we momenteel dan niet in een bubbel, voor een aantal aandelen kunnen we een pullback niet uitsluiten.


We bestuderen elke laag van de stack en proberen te bepalen welke bedrijven de beste vooruitzichten hebben om als winnaar uit de bus te komen. Voor bepaalde lagen is dit vrij eenvoudig omdat er maar weinig bedrijven zijn die de technische en financiële middelen hebben om met succes te concurreren.


De mogelijkheden van AI zijn niet beperkt tot techbedrijven. Door de vraag naar het grootschalig opzetten van datacenters neemt bijvoorbeeld de vraag naar bouw- en constructiematerieel van Caterpillar toe. Omdat AI-datacenters enorme hoeveelheden elektriciteit nodig hebben, leidt de bouw van deze datacenters ook tot een grotere vraag naar verschillende energiebronnen. Omdat verschillende techgiganten zich hebben gecommitteerd aan een netto nul CO2-uitstoot, zou het gebruik van kernenergie kunnen toenemen. In juni 2023 sloot Microsoft bijvoorbeeld een overeenkomst met Constellation Energy om een van zijn datacenters van kernenergie te voorzien.


2)  Er zijn volop mogelijkheden buiten de VS


De Magnificent Seven - Microsoft, Apple, Alphabet, Amazon, NVIDIA, Meta en Tesla - die nauw verbonden zijn met AI en andere technologietrends, zijn niet de enige bedrijven die solide beleggingsmogelijkheden bieden. Buiten de VS zijn er steeds meer serieuze rivalen met toonaangevende bedrijfsactiviteiten.


Om een voorbeeld te geven: de zeven grootste bijdragers in 2023 binnen de MSCI EAFE Index, een brede maatstaf voor ontwikkelde markten in Europa en Azië, hebben sinds begin 2022 sterker gepresteerd dan hun Amerikaanse tegenspelers, en een stijging laten zien van meer dan 40%. De niet-Amerikaanse bedrijven zijn actief in een groot aantal sectoren, zoals bijvoorbeeld Novo Nordisk in de gezondheidszorg, computerchipfabrikant ASML, softwarereus SAP en bankgigant HSBC.


Magnificent Seven sinds 2022 ingehaald door zeven bedrijven buiten de VS

De lijngrafiek vergelijkt het cumulatieve rendement van de aandelen van de Magnificent Seven met de zeven grootste bijdragen in de MSCI EAFE Index, een brede maatstaf voor ontwikkelde niet-Amerikaanse markten, van 1 januari 2022 tot en met 31 maart 2024. De Amerikaanse Magnificent Seven zijn Microsoft, Apple, NVIDIA, Amazon, Meta, Tesla en Alphabet. De Magnificent Seven buiten Amerika zijn Novo Nordisk, ASML, SAP, Toyota, HSBC, Siemens en UBS. Cumulatieve rendementen voor beide groepen zijn geïndexeerd op 100 vanaf 1 januari 2022. De Magnificent Seven van bedrijven buiten de VS sloten af met een geïndexeerde waarde van 164,9, en overtroffen daarmee de Amerikaanse Magnificent Seven die eindigden op 137,9.

Bronnen: Capital Group, FactSet, Morningstar. De aandelen van de Magnificent Seven leverden in 2023 in de S&P 500 Index de zeven hoogste rendementen op. De Magnificent Seven buiten Amerika leverden in 2023 in de MSCI EAFE Index de zeven hoogste rendementen op. Cumulatieve rendementen zijn geïndexeerd op 100 op 1 januari  2022, lopen tot en met 31 maart 2024, en zijn berekend op een gelijkgewogen basis voor de zeven aandelen binnen elke groep. Resultaten uit het verleden zijn niet indicatief voor de toekomst.

We zien dat de markt zich verder uitbreidt dan de Magnificent Seven. De herwaardering, of stijgende aandelenkoersen, van industrieën zet zich breder door en verspreidt zich over de wereldwijde aandelenmarkten. Maar een herwaardering betekent ook hogere waarderingen, dus als actieve beleggers moeten we op onze hoede zijn voor aandelengroepen die gekoppeld zijn aan markttrends en onze aandacht richten op individuele bedrijven die top-line groei kunnen realiseren. Het loont de moeite om internationaal op zoek te gaan naar bedrijven met een dominante marktpositie en een sterke potentiële vraag naar hun aanbod.


ASML, de Nederlandse ontwikkelaar van halfgeleiderapparatuur, probeert bijvoorbeeld in te spelen op de toenemende wereldwijde vraag naar halfgeleiders met het oog op de uitbouw van cloud- en AI-infrastructuur. Farmaceut AstraZeneca heeft fors geïnvesteerd in R&D en heeft een uitgebreid productaanbod van therapieën voor kanker en zeldzame ziekten, waarvan de ontwikkeling al vergevorderd is. Vliegtuigbouwer Airbus en straalmotormaker Safran spelen in op de sterk stijgende vraag naar vliegreizen wereldwijd.


3) De koplopers in de technologie veranderen het dividendlandschap


Lange tijd werd dividend beschouwd als het domein van gevestigde industrieën met achterblijvende groeiverwachtingen, maar nu wint het juist aan populariteit bij de grote techspelers. Meta, Alphabet en Salesforce hebben in de eerste helft van 2024 alle drie dividend aangekondigd, en daarmee krijgt het verhaal een andere wending.


De dividenden van Meta en Alphabet kunnen worden gezien als een signaal van kapitaaldiscipline onder tech-innovators en een streven naar rendement voor aandeelhouders. Techbedrijven waren goed voor 14,1% van het totaal aan cashdividend dat in 2023 door S&P 500-bedrijven werd uitgekeerd, waarmee ze in USD per sector de op één na grootste bijdrage leverden.


De techsector staat op de tweede plaats wat betreft cashdividenduitkeringen

De grafiek toont het veranderende aandeel van het totaal aan cashdividend uitgekeerd door S&P 500-bedrijven uitgesplitst per sector van 1999 tot en met 2023. De percentages zijn als volgt: voor financiële instellingen van 21,4% in 1999 tot 17,1% in 2023; voor informatietechnologie van 3,5% in 1999 tot 14,1% in 2023; voor gezondheidszorg van 10,4% in 1999 tot 13,4% in 2023; voor niet-duurzame consumentengoederen van 12,5% in 1999 tot 13,5% in 2023; voor energie van 11,1% in 1999 tot 9,3% in 2023; voor industriële producten van 10,0% in 1999 tot 9,2% in 2023; voor niet-duurzame consumentengoederen van 6,7% in 1999 tot 5,7% in 2023; voor onroerend goed van 0,3% in 1999 tot 5,4% in 2023; voor nutsbedrijven van 7,7% in 1999 tot 5,1% in 2023; voor communicatiediensten, van 11,9% in 1999 tot 4,3% in 2023; en voor grondstoffen, van 4,5% in 1999 tot 3,0% in 2023. De grafiek omvat een overzicht van de 10 grootste dividendbetalers, in miljarden dollars, in 2023. Microsoft is koploper met $20,7 miljard, gevolgd door Apple met $15,1 miljard, Exxon Mobil met $14,9 miljard, Kenvue met $14,6 miljard, JPMorgan Chase met $13,5 miljard, Johnson & Johnson met $11,8 miljard, Chevron met $11,3 miljard, Verizon met $11,0 miljard, AbbVie met $10,5 miljard en Pfizer met $9,2 miljard.

Bronnen: Capital Group, FactSet, Standard & Poor’s. Per 31 december 2023. Resultaten uit het verleden zijn niet indicatief voor de toekomst.

Hoewel de dividendrendementen voor veel techbedrijven bescheiden zijn, gaat het om grote bedragen in dollars en zowel voor dit jaar als voor 2025 verwachten we een aanhoudend sterke winstgroei. Een verruiming van de mogelijkheden voor economische groei zou moeten leiden tot een betere winstgroei bij bedrijven die dividend uitkeren. Dit kan mogelijkheden bieden voor dividendgerichte strategieën om inkomsten te genereren en meer te profiteren van de waardestijging van de markt.


Technologie-, lucht- en ruimtevaart- en energiebedrijven hebben dividenden geïntroduceerd of verhoogd om beleggers te interesseren die direct inkomsten willen. Halfgeleidermakers Broadcom en Texas Instruments, en General Electric, dat straalmotoren maakt en onderhoudt, hebben sinds eind 2023 stuk voor stuk hun dividend verhoogd. Ook energiebedrijf Canadian Natural Resources heeft zijn dividend verhoogd, en dat terwijl de olieprijzen volatiel zijn.


Vanwege de vooruitzichten van solide wereldwijde groei en gezonde fundamentals, verruimen de aandelenmarkten zich. De Amerikaanse aandelenmarkten doen het waarschijnlijk goed, maar zij zijn waarschijnlijk bij lange na niet de enige bron van uitstekende rendementen. Maar aangezien er nog steeds twijfels zijn over inflatie, rentetarieven en de wereldhandel, is het belangrijk om kritisch te zijn en selectief te beleggen.



Chris Buchbinder is equity portfolio manager en heeft 28 jaar ervaring in de beleggingsbranche (per 31/12/2023). Hij heeft een bachelor in Economics & International Relations van Brown University.

Martin Jacobs is equity portfolio manager en heeft 35 jaar ervaring in de beleggingsbranche (per 31/12/2023). Hij heeft een MBA van Wharton en een BA van de University of Southern California. Martin is CFA charterholder en lid van het CFA Institute.

Gerald Du Manoir is equity portfolio manager en heeft 34 jaar ervaring in de beleggingsbranche (per 31/12/2023). Hij heeft International Finance gestudeerd aan het Institut Supérieur de Gestion in Parijs.


Onze nieuwste inzichten

Hear from our investment team.

Sign up now to get industry-leading insights and timely articles delivered to your inbox.

By providing your details you are agreeing to receive emails from Capital Group. All emails include an unsubscribe link and you may opt out at any time. For more information, please read the Capital Group Privacy Policy

Resultaten uit het verleden zijn niet indicatief voor de toekomst. De waarde van de beleggingen en de inkomsten daaruit kunnen zowel stijgen als dalen en u kunt uw belegde vermogen geheel of gedeeltelijk verliezen. Deze informatie is niet bedoeld als beleggings-, fiscaal of ander advies, noch als een aansporing tot het kopen of verkopen van effecten.

Verklaringen die worden toegeschreven aan een persoon verwoorden de mening van die persoon op het moment van publicatie en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs de mening van Capital Group of haar dochterondernemingen. Alle informatie is per de aangegeven datum, tenzij anders vermeld. Sommige informatie kan van derden afkomstig zijn en als zodanig kan de betrouwbaarheid van die informatie niet worden gegarandeerd.

Capital Group heeft vermogensbeheer ondergebracht bij drie beleggingsteams. Deze teams nemen onafhankelijk van elkaar beslissingen over beleggingen en stemvolmachten. Onze fixed income specialisten doen voor de hele Capital-organisatie onderzoek naar vastrentende producten en beleggen daarin. Voor aandelen handelen ze echter uitsluitend namens een van de drie equity-beleggingsteams.