Capital IdeasTM

Beleggingsinzichten van Capital Group

Categories
Marktvolatiliteit
Bearmarkten trotseren: 5 tips van doorgewinterde beleggers
Lisa Thompson
Equity Portfolio Manager
Don O'Neal
Equity Portfolio Manager
Jody Jonsson
Equity Portfolio Manager
Steve Watson
Equity Portfolio Manager

Dit artikel is voor het eerst gepubliceerd op 15 juli 2022 en is hier bijgewerkt met inzichten over de huidige marktomstandigheden


De aandelenmarkten over de hele wereld zitten nu in 'bear territory.' De MSCI ACWI is op 28 september 2022 op jaarbasis met 24% gedaald. Veel beleggers stellen zich in op een recessie en nog meer pijn in het verschiet.


“Niemand weet hoe lang deze daling nog aanhoudt, maar ik ben ervan overtuigd dat er een einde aan komt. We moeten ons dus niet laten verleiden tot pessisme,” zegt equity portfolio manager Don O'Neal, die met 36 jaar ervaring in de beleggingsbranche al verschillende bearmarkten heeft meegemaakt. “Dalingen bieden juist ook mogelijkheden voor beleggers die het hoofd koel houden. Als we goede beslissingen nemen in tijden van stress, is het zeker niet uitgesloten dat we de komende jaren een sterk rendement neerzetten.”


Ervaring is belangrijk

article-bear-markets-experience

Bron: Capital Group. Per 31/12/21.

In onzekere tijden komt advies van ervaren professionals, zoals O'Neal, die al vele bearmarkten hebben zien komen en gaan, goed van pas. Bij Capital Group werkt 84% van de portefeuillebeheerders 20 jaar of langer in de branche en 31% heeft zelfs ruim 30 jaar beleggingservaring.


Wij vroegen O'Neal en vier van zijn collega's (alle vijf ruim 30 jaar ervaring en met zijn allen goed voor 171 jaar ervaring) om met ons te delen wat zij hebben geleerd van eerdere bearmarkten. Ook vroegen we hoe zij die kennis nu in praktische zin gaan toepassen.


Vermijd de winnaars van de vorige cyclus


Lisa Thompson, portfolio manager, 33 jaar ervaring in de beleggingsbranche


Uit ervaring weet ik dat markten lange cycli hebben. Ik zie de pandemie als een kantelpunt, waarmee het einde van de cyclus na de wereldwijde financiële crisis werd ingeluid. Die cyclus stond in het teken van schuldafbouw, schokeffecten aan de vraagzijde en toenemende globalisering. Deze omstandigheden leidden tot een soepeler monetair en fiscaal beleid, lage kapitaalkosten en koersinflatie.


Nu staan we aan het begin van een nieuwe cyclus, die naar mijn verwachting zal worden gekenmerkt door deglobalisering, een krimpend arbeidsaanbod en minder CO2-uitstoot - omstandigheden die zullen leiden tot een verschuiving van inflatie van activaprijzen naar inflatie van goederen. Winstmarges en hoog gewaardeerde aandelen zullen onder druk blijven staan. Omdat ik voor deze periode over het algemeen een hogere inflatie verwacht, wil ik mij verre houden van de snelgroeiende, voornamelijk Amerikaanse bedrijven die de winnaars waren van de vorige cyclus.


Vaak verandert het marktleiderschap na een bearmarkt

MSCI-US-sector-rankings

Bronnen: Capital Group, MSCI, Refinitiv Datastream. De getoonde rendementen zijn afkomstig van de MSCI USA Index en zijn absolute totaalrendementen in Amerikaanse dollars. Voor de dotcom-zeepbel zijn de datums 31 december 1996 tot 31 maart 2000 (vóór de bearmarkt) en 30 september 2002 tot 30 december 2005 (na de bearmarkt). Voor de dotcom-zeepbel zijn de datums 31 december 2003 tot 28 september 2007 (vóór de bearmarkt) en 31 maart 2009 tot 31 december 2013 (na de bearmarkt).

Wanneer cycli verschuiven, verandert het marktleiderschap. In het huidige klimaat van stijgende rente richt ik mij dus op mogelijkheden om te beleggen in lager geprijsde bedrijven die een sterke kasstroom genereren. Ik zie dit als de 'Revenge of the Nerds'. Ik blijf over het algemeen weg van de 'cool kids' van het afgelopen decennium - hippe tech- en mediabedrijven - en ik speur naar de mogelijkheden bij de 'nerds' in die sectoren die worden geraakt door de lage kapitaalkosten, slechte kapitaalallocatie en ongunstige regelgeving. Dit zijn bijvoorbeeld opkomende telecombedrijven in markten als Europa, Mexico en Japan.


In feite richt ik mij voornamelijk op bedrijven buiten de VS. Naar mijn mening hebben veel Amerikaanse bedrijven meer profijt gehad van de globalisering en de lage kapitaalkosten dan vergelijkbare bedrijven in andere markten.


Vanwege de vrees voor deglobalisering en stijgende inflatie kijk ik nu naar bedrijven in Europa en Japan en naar opkomende markten die ik al tientallen jaren volg. Denk bijvoorbeeld aan handelsbanken en consumptiegoederen in China, maar ook in Italië, Frankrijk, Japan en Latijns-Amerika.


Het kaf van het koren scheiden


Don O'Neal, portfolio manager, 36 jaar ervaring in de beleggingsbranche


Maar ik denk dat het de afgelopen tien jaar te gemakkelijk was. Wanneer particuliere beleggers zich laten meeslepen in de hype en daytraders losgaan via handelsapps als Robinhood, dan is dat een teken.


Het wijst erop dat het waarschijnlijk moeilijker gaat worden om goede rendementen te genereren, en dat de factoren die bepalend zijn voor het rendement waarschijnlijk zullen wijzigen. Een voorbeeld: je kunt niet langer de snelste groeiers kopen en vasthouden zonder rekening te houden met de winst. Ik zie dit als een terugkeer naar de basis en dat juich ik van harte toe.


De huidige daling wordt weleens beschreven als een correctie van aandelen met een hoog groeiprofiel. In zijn algemeenheid is dit zeker waar, maar het is niet het hele verhaal. De fundamentals van de aandelen die het meest zijn gedaald, zagen er goed uit, maar ze maakten de verwachtingen niet waar. Aandelen met stabiele fundamentals, deden het beter.


Veel aandelen zijn gekelderd, maar dat betekent niet dat het allemaal slechte investeringen zijn. Ik zal een voorbeeld geven: In de bearmarkt van 2000 daalden Amazon en Pets.com met ruim 80%. Pets.com werd gezien als een schoolvoorbeeld van irrationele overmoed toen de aandelen naar nul zakten. Amazon daarentegen ontwikkelde zich verder als... Amazon.


Bearmarkten delen vaak rake klappen uit zonder onderscheid des persoons

topical-pets-vs-amazon

Bron: FactSet. De grote grafiek toont het maandelijkse rendement van 31/01/2000 tot 30/06/2022. De kleinere grafiek toont het dagelijkse rendement van 03/01/00 tot 31/12/00

Voor mij betekent dit dat ik nu terug ga naar de tekentafel, me richt op de fundamentals en nog eens kritisch kijk naar de portefeuille. Dus zonder pardon de aandelen van de hand doen van de bedrijven die hun beloften niet waar maakten en alleen aanhouden waar ik echt van overtuigd ben. Het kaf van het koren scheiden.


Voor de komende jaren ligt een strategie die puur is gericht op groeiaandelen niet erg voor de hand. Het gaat erom een balans te vinden tussen goede fundamentals en een goede prijs. Ga voor een gediversifieerde mix van bedrijven. Kijk bijvoorbeeld naar bedrijven in de halfgeleidersector, naar clouddiensten of zoekmachines. Maar een focus op meer waardegerichte sectoren zoals defensie, verzekeraars of energiebedrijven, is ook heel goed mogelijk.


Het niet-tastbare vervangen door het tastbare


Carl Kawaja, portfolio manager, 35 jaar ervaring in de beleggingsbranche


De afgelopen 10 jaar kende de beurs veel waarde toe aan bedrijven die niet-tastbare producten aanbieden, zoals software. Maar de laatste tijd zien we een grotere waardering voor bedrijven die tastbare dingen maken. We zijn ons er allemaal van bewust dat elektrische auto's nu een zeer snelle groei doormaken, maar ik denk dat we vaak onvoldoende beseffen hoeveel nikkel en koper er nodig zijn voor de accu's van deze auto's.


Bepaalde grondstoffen,  zoals bijvoorbeeld nikkel, hebben dan ook structureel de wind mee, en dit besef dringt nu ook door in de markten. Om met succes in grondstoffen te beleggen, is het natuurlijk wel zaak om een bedrijf te vinden dat een bron heeft waar het langdurig uit kan putten of op een kosteneffectieve manier meer bronnen kan vinden en meer kan produceren. Neem nu ijzererts, een van de belangrijkste bestanddelen van staal. Een van de redenen waarom staal al sinds de ijzertijd - een heel lange tijd dus - zo belangrijk is, is omdat we nog niet echt een goed alternatief materiaal hebben, wat betreft sterkte, kosten, gewicht, flexibiliteit en mogelijkheid tot vormen en vervoeren. Staal staat in veel opzichten aan de basis van vooruitgang wereldwijd. Wolkenkrabbers worden niet gemaakt van baksteen of hout of van een of ander New Age-materiaal. Ze worden gemaakt van staal. Er zit ook veel staal in de computer die ik gebruik. En de meeste mensen rijden waarschijnlijk in een auto van staal naar hun werk.


IJzererts kan overal ter wereld worden gevonden, dus in theorie zouden veel mensen staal kunnen produceren. Maar er zijn eigenlijk maar twee landen waar het economisch rendabel is om ijzererts te winnen, in Brazilië en Australië, vanwege de zuivere kwaliteit.


Brazilië heeft een unieke bron van ijzer van hoge kwaliteit. Wanneer ijzer wordt gedolven, wordt het vaak rechtstreeks in containers gegooid die met dekens zijn bedekt omdat het net zo fijn is al talkpoeder en zo kan wegwaaien. Dit maakt Braziliaans ijzererts bijzonder geschikt voor vermenging met andere kwaliteiten, omdat het de productiekosten van het erts in een hoogoven voor het maken van staal verlaagt. IJzererts van hoge kwaliteit zorgt ook voor sterker staal en daarom hangt aan deze kwaliteit een hoger prijskaartje.


Ergens anders lukt dat je niet. Ik ben er niet bang voor dat Silicon Valley het ijzererts zal verdringen of dat briljante wetenschappers in Zwitserland een andere manier zullen vinden om staal te produceren. De markt beweegt zich in cycli, dus ijzererts zal in en uit de gratie vallen, maar ik denk dat de productie van ijzererts over 50 jaar nog steeds belangrijk zal zijn.


Meer mammoettankers, minder moonshots


Jody Jonsson, portfolio manager, 33 jaar ervaring in de beleggingsbranche


Wat ik heb geconstateerd in de loop van mijn carrière, is dat er bij een machtswisseling in het marktleiderschap, het lang kan duren voordat de aandelen van de voormalige marktleider, zich herstellen. Het wegdraaien van de heersende bedrijven kan veel langer duren dan je zou denken.


Eind vorige en begin deze eeuw daalde een aantal van de grootste tech-aandelen met 80% of meer en zij bleven vijf tot tien jaar op dat niveau steken. En dat waren nog de sterke bedrijven die het hadden gered, veel andere bedrijven zijn failliet gegaan. Je moest echt het hoofd koel houden om hier goed doorheen te komen. Het heeft bijna tien jaar geduurd voordat tech weer zijn positie als marktleider heroverde. Financials gedroegen zich op een vergelijkbare manier na de financiële crisis in 2008: ze waren zo'n tien jaar uit de gratie. In dit soort tijden moet je er rekening mee houden dat er meer is veranderd dan alleen de waardering voor de voormalige marktleiders. Meestal is het zo dat er een correctie optreedt in de waardering en dat de fundamentals volgen.


Dus hoe zie ik beleggen in de huidige omstandigheden? Ik denk dat we rekening moeten houden met een 'klimaatverandering' in de markt en niet zomaar met een storm die weer voorbijtrekt. We moeten ons vooral niet vastklampen aan groeicijfers, winstmarges of aandelenkoersen uit het verleden. Vanwege de grote onzekerheid van dit moment, richt ik mij vooral op 'mammoettankers' - de toonaangevende bedrijven die een solide kasstroom genereren, sterke concurrentiemogelijkheden hebben en hun eigen groei kunnen financieren. Ik ben wat voorzichtiger met de bedrijven die ik 'moonshots' noem, vanwege het hogere risico, hogere rendement en de hogere volatiliteit, omdat in een klimaat van stijgende rente beleggers minder op hebben met de waarderingen voor meer speculatieve bedrijven.


Ik probeer bedrijven aan te houden met redelijke, verklaarbare waarderingen op basis van inkomsten en kasstromen op korte termijn. Voorbeelden hiervan zijn toonaangevende aanbieders van managed care of fabrikanten van apparatuur voor de gezondheidszorg en niet-bancaire financiële instellingen zoals verzekeraars en beurzen die kunnen profiteren van stijgende rente en hoge handelsvolumes en niet al te gevoelig zijn voor de economie.


Een bearmarkt kan ook je BF zijn


Steve Watson, portfolio manager, 34 jaar ervaring in de beleggingsbranche


In de loop van mijn carrière heb ik 21 marktschokken meegemaakt, waaronder het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, het uiteenspatten van de dotcom-zeepbel, de wereldwijde financiële crisis en nu corona. Ik noem deze ontwikkelingen alleen om aan te geven dat marktverstoringen een gegeven zijn. Het is slechts een kwestie van tijd voordat de trein ontspoort. Elke 18 maanden doet zich er wel iets voor.


Marktverstoringen zijn een gegeven voor beleggers

topical-past-crisis-acwi

Bronnen: MSCI, RIMES. Per 30 juni 2022. De gegevens zijn geïndexeerd tot 100 op 01/01/87, gebaseerd op de MSCI World Index van 01/01/87 tot 31/12/87 de MSCI ACWI met brutorendement van 01/01/88 tot 31/12/00, en de MSCI ACWI met nettorendement daarna. Rendementen weergegeven op een logaritmische schaal.

Zolang ik in dit vak zit, heb ik de markt zien bewegen van overdreven enthousiasme naar extreem pessimisme. Als je hier als belegger objectief naar kijkt, kun je hiervan profiteren door in de eerste situatie te verkopen en in de tweede situatie te kopen. Het is een aanpak die vaak pijn doet en vooral vruchten afwerpt in de beginfase van een opleving van de markt, wanneer pessimisme plaatsmaakt voor optimisme. Of om Warren Buffet te citeren: Wees op je hoede als anderen inhalig zijn en inhalig als anderen op hun hoede zijn. Anders geformuleerd: een bearmarkt kan je BF zijn, als je als belegger maar kalm blijft, geduldig en je richt op de lange termijn.


Ik koop graag aandelen als ze down en out zijn, maar ik vind het ook prima om de markt te laten inlopen op wat ik denk dat de werkelijke waarde van het bedrijf in kwestie is. Maar tegelijkertijd ben ik overtuigd van de veerkracht van de techsector. Ik vind de instapwaarde belangrijk. Daarom kijk ik naar een aantal techbedrijven waarin ik wil beleggen als hun aandelen zijn gekelderd.


Bovendien leg ik al lang de nadruk op dividend als de belangrijkste manier waarop een bedrijf waarde overdraagt aan zijn beleggers. Naar mijn mening zijn de mogelijkheden van dividendaandelen om voor relatieve stabiliteit te zorgen tijdens een turbulente markt belangrijker dan ooit. En ik houd aandelen aan die nu hoge dividenden uitkeren en ook dividendgroeiers. De aandelen waarin ik beleg, moeten net als mijn eigen kinderen kostgeld betalen.


Waar het op neerkomt


Er zijn weldenkende, ervaren economen en professionele beleggers die goed onderbouwde argumenten kunnen geven waarom deze bearmarkt anders is, waarom de economische problemen anders zijn en waarom het deze keer erger zou kunnen worden. Maar waar anderen misschien zeggen "Deze keer is het anders", is onze boodschap, ''dit hebben we al eerder meegemaakt."


"Ik weet niet of de huidige neergang past in het stramien van voorgaande bearmarkten," zegt O'Neal. "Maar wat ik wel weet is dat elke bearperiode op een gegeven moment ook weer eindigde, en dat de markt weer aantrok."


In de loop der jaren hebben de financiële markten laten zien dat ze een opmerkelijk vermogen hebben om te anticiperen op een betere toekomst, hoe somber het nieuws nu ook lijkt zijn. Hoewel niemand de toekomst kan voorspellen en geen enkele marktdaling hetzelfde is, hebben we dit al eerder meegemaakt. We hebben geleerd hoe we kunnen overleven en weer succesvol kunnen zijn wanneer de markten zich beginnen te herstellen.Lisa Thompson is equity portfolio manager bij Capital Group en heeft al 32 jaar ervaring in de beleggingsbranche. Ze heeft een bachelor in Wiskunde van de University of Pennsylvania en is een CFA charterholder.

Don O'Neal is equity portfolio manager en heeft 33 jaar ervaring in de beleggingsbranche. Hij heeft een MBA van Stanford en een bachelor in Nuclear Engineering van UCLA. Hij is eveneens een CFA charterholder.

Jody Jonsson is equity portfolio manager bij Capital Group. Ze is al 31 jaar werkzaam in de beleggingsbranche, waarvan 29 jaar bij Capital. Jody heeft een MBA van Stanford en een BA van Princeton. Jody is gecertificeerd als financieel analist (CFA charter holder) en lid van het CFA Institute.

Steven Watson is equity portfolio manager bij Capital Group en heeft 33 jaar ervaring in de beleggingsbranche. Aan het begin van zijn loopbaan bij Capital hield hij zich als aandelenanalist bezig met vastgoed en transport in Azië en met transport- en nutsbedrijven in Europa. Hij heeft een MBA en een MA in de Franse taal- en letterkunde van de New York University en een bachelor in Frans van de University of Massachusetts.


Resultaten uit het verleden vormen geen garantie voor toekomstige resultaten. De waarde van de beleggingen en de inkomsten daaruit kunnen zowel stijgen als dalen en u kunt uw belegde vermogen geheel of gedeeltelijk verliezen. Deze informatie is niet bedoeld als beleggings-, fiscaal of ander advies, noch als een aansporing tot het kopen of verkopen van effecten.

Verklaringen die worden toegeschreven aan een persoon verwoorden de mening van die persoon op het moment van publicatie en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs de mening van Capital Group of haar dochterondernemingen. Alle informatie is per de aangegeven datum, tenzij anders vermeld. Sommige informatie kan van derden afkomstig zijn en als zodanig kan de betrouwbaarheid van die informatie niet worden gegarandeerd.

Marketingcommunicatie

Resultaten uit het verleden zijn niet indicatief voor de toekomst. De informatie op deze website is niet bedoeld als aanbod of aansporing tot het kopen of verkopen van effecten of voor het verstrekken van beleggingsadvies. Verklaringen die worden toegeschreven aan een persoon verwoorden de mening van die persoon op het moment van publicatie en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs de mening van Capital Group of haar dochterondernemingen. De American Funds zijn niet geregistreerd voor verkoop buiten de Verenigde Staten.

Hoewel Capital Group alle redelijke inspanningen doet om informatie te verkrijgen van externe bronnen die zij betrouwbaar acht, kan Capital Group niet instaan voor de nauwkeurigheid, betrouwbaarheid of volledigheid van de informatie of deze garanderen.

De informatie in dit document is van algemene aard en houdt geen rekening met uw specifieke doelstellingen, financiële situatie of behoeften. Voordat u op basis van deze informatie handelt, moet u eerst overwegen of deze informatie toepasselijk is, met het oog op uw eigen doelstellingen, financiële situatie en behoeften.

De informatie op deze website is opgesteld door Capital International Management Company Sàrl (“CIMC”), die onder toezicht staat van de Commission de Surveillance du Secteur Financier (“CSSF” - toezichthouder op de Luxemburgse financiële sector) en haar dochterondernemingen, voor zover van toepassing (“Capital Group”).

In Hongkong is deze kennisgeving opgesteld door Capital International, Inc., een onderneming van Capital Group, statutair gevestigd in Californië, Verenigde Staten. De ondernemingen hebben een beperkte aansprakelijkheid.

In Singapore is deze kennisgeving opgesteld door Capital Group Investment Management Pte. Ltd., een onderneming van Capital Group, statutair gevestigd in Singapore. Deze advertentie of publicatie is niet beoordeeld door de Monetary Authority of Singapore. Evenmin is deze beoordeeld door enige andere toezichthouder.

In Australië is deze kennisgeving gepubliceerd door Capital Group Investment Management Limited (ACN 164 174 501 AFSL No. 443 118), een onderneming van Capital Group, kantoorhoudend in Suite 4201, Level 42 Gateway, 1 Macquarie Place, Sydney, NSW 2000 Australië.